Дұрыс тамақтанудың құпиялары бәріне мәлім, бірақ оларды іс жүзінде бәрі бірдей ұстана бермейді. Дұрыс тамақтанудың бірнеше негізгі ережелері:
1) диетаны әртүрлі тағамдармен түрлендіру қажет;
2) кішкентай порциялармен, жүйелі түрде күніне кеміне төрт рет мұқият шайнап тамақтаныңыз;
3) күн сайын бір уақытта тамақтануға тырысыңыз;
4) тұзды тұтынуды шектеуге тырысу қажет. Кәдімгі тұздың орнына йодталған тұзды қолдану керек;
5) қантты тұтынуды да шектеген дұрыс. Кейбір жағдайларда қантты балмен алмастыруға болады;
6) күні бойы көбірек таза су ішуге тырысыңыз. Күніне шамамен 2 литр таза, газдалмаған су ішу керек;
7) жаңа піскен көкөністер мен жемістерді көбірек жеу маңызды;
8) дұрыс тамақтану — бұл модификацияланған тағамдардан бас тарту. Оларды қолдану қатерлі ісік пен жүйке ауруларының пайда болуына, сондай-ақ адамның иммундық жүйесінің қайтымсыз өзгеруіне әкеледі. Арзан шұжықтарда модификацияланған өнімдер болуы мүмкін. GMI (генетикалық түрлендірілген көз) деп белгіленген өнімдерді сатып алмаңыздар;
9) ағзада қорытылмаған тағам әлсіздікке әкеледі. Сондықтан аз мөлшерде тамақтану қажет;
10) ұйықтар алдында төрт сағаттан кешіктірмей тамақ ішіңіз;
11) жаман әдеттерден бас тартыңыз;
12) дұрыс тамақтану алкогольдік ішімдіктерге жол бермейді.
Дұрыс тамақтану — бұл майларды, тұзды және оңай сіңетін көмірсуларды шектеу, диетада жемістерді, жармаларды, ірі ұннан жасалған өнімдерді, бұршақ дақылдарын, майсыз сүт өнімдерін, балықты, майсыз етті көбейту. Әрине, тамақтану кезінде ұстамдылық қажет, сондықтан, төрт рет тамақтану ең оңтайлы болып табылады.
Дұрыс тамақтану сіз үшін физикалық және психологиялық денсаулыққа қатысты көптеген мәселелерді шеше алады. Дұрыс тамақтану ережелері мен принциптерін бұзғаны үшін сізді ешкім айыптап, жазаламайтыны рас, бірақ, ерте ме, кеш пе дұрыс тамақтанбаудан денсаулығыңыз зардап шегетінін есте сақтаңыз.
ГАСТРИТ ЖӘНЕ ОНЫҢ АЛДЫН АЛУ
Гастрит- асқазанның шырышты қабығының (ішкі) қабынуы
Себептері:
Рефлюкс
Дұрыс емес тамақтану
Жаман әдеттер мен стресс
Дәрі-дәрмектерді ұзақ уақыт қолдану
Улану
Қазіргі уақытта гастриттің негізгі себебі Helicobacter pylori (Helicobacter) бактериясы мен инфекция болып саналады. Гастрит жағдайларының шамамен 85% — ы осыған байланысты.
Белгілері:
— жүрек айнуы
— тәбеттің болмауы
— эпигастрий аймағындағы ауырсыну (тамақтанар алдында, кейін немесе тамақтану кезінде)
— асқазандағы ауырлық
жиі кекіру (қышқыл немесе шірік)
күйдіргі
мерзімді құсу
— ауыздан жағымсыз иіс
— метеоризм
— іш қату
— қапталған тіл
Сіз кез-келген аурулардан немесе интоксикациядан туындаған жедел гастритті ғана толықтай емдей аласыз. Созылмалы гастрит, әдетте, амбулаториялық жағдайда емделеді. Емдеу дәрілік және дәрілік емес әдістерді қамтиды.
Гастриттің алдын алудың маңызды шарттары:
Тамақтану ыңғайлы жағдайда жүргізілуі керек
Қолды жуу, асықпау, жақсы шайнау — бәрі сіздің жақсы сезім алғаныңызды растауы керек. Тамақ – адамның алғашқы биологиялық ләззаты. Сондықтан, қашан да жақсы көңіл-күйде тамақтаныңыз.
Артық тамақтануды болдырмаңыз. Бұл, әсіресе, қуырылған және күйдірілген тағамға, бірнеше рет қолданылған майға қатысты.
Зиянды тамақтар:
— Чипсы, попкорн, крекер, тұздалған жаңғақтар
— Алкоголь
— Жартылай фабрикаттар
— Ұн
— Майонез / кетчуп
— Ысталған ет, шұжық
— Фаст-фуд
— Тәтті газдалған сусындар
Пайдалы тағамдар:
— Жемістер, көкөністер, жидектер
— Құс еті
— Балық
— Кептірілген жемістер мен жаңғақтар
— Жасыл шай
— Бал
— Тұтас дәнді нан
Қашан да қарапайым ұсыныстарды орындаңыз және сау болыңыз!